zondag 14 december 2008

Ouwe Sunderklaas 2009


Ouwe Sunderklaas, een feest op 12 december. Het wordt bijna alleen op Texel gehouden, en is een soort carnaval. Op deze avond worden de plaatselijke gebeurtenissen uitgebeeld, en vooral met een zeer kritische noot voorgedragen. Iedereen kan hierbij zijn vrede of onvrede o.i d uitdragen door een gebeurtenis, roddel of b.v. een politieke miskleun (één van de vele") te "speulen". Verkleed, alleen met een bord op je rug, of in groepen, evt. op een wagen rijdt men door de dorpen, langs de jury. Helaas raakt het "speulen" wat op de achtergrond, want de jeugd heeft hier niets mee,en gaat alleen verkleed, om de hele nacht stevig door te feesten. Ook veel "overkanters" komen dan hier naar toe, hetgeen de ouderwetse gezellige Ouwe Sunderklaas minder gezellig doet zijn. Als het op een doordeweekse dag is, zijn er minder "overkanters", en komen er ook meer Texelaars op de been, want menigeen blijft door de drukte in het weekend al thuis. In de buitendorpen wordt Ouwe Sunderklaas nog wel ouderwets gespeuld, ook bij de bewoners in huis.
Hierbij twee foto's van mijn jongste zoon met zijn vriendin. Fervente feestgangers als ze zijn, vonden ze het dit jaar ook te druk met "vreemdelingen", wat meestal zo is in het weekend. Maar ze hebben wel genoten, en waren de andere dag nog best fit, omdat je voor een biertje soms een half uur in de rij moest staan. (Gelukkig is er tegenwoordig de gewoonte om de volgende dag te gaan "Na-klazen", en is vaak gezelliger voor "eigen"mensen.)
Een fraai stel, om te zien.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja zo is het Gerard, Ik heb wel gekeken maar niet gedronken. Jij wel?

Anoniem zei

haah Gerard,
Inderdaad een zeer mooi stel, kleurrijk... mag je wel zeggen jah! , leuk al die tradities op TEXEL. gezellige mensen,

Ook hier in NAARDEN zijn is er een creatieve gemeenschap+ mooie omgeving.Fijn dat Dick niet voorgoed stopt,zeg hem dat maar (als je wilt).Met Kerst, blog ik minder want we gaan weekje weg, ik maak dan JUIST veel foto's! je kent dat wel...

FIJNE dagen (alvast) gewenst, ik post deze week (ma-di en do) nog wat serie's dus kijk maar....

Groeten JoAnn's-D-Eyes